Rok utekl jako voda...divoká voda, žádný volej...a znovu jsme oslavili Bářiny narozeniny...už třetí...rok od roku se jí to, zdá se, víc líbí...těší se na dárky, i když všem říkám, že to opravdu nemuselo být...letos si dokonce dala i dort...vloni u nás byly v kurzu lišky, předloni asi ještě nic, ale pozoruju, že v tomhle listopadovém pochmurném počasí nejraději peču z dýně nebo dort minimálně ovoním perníkovým kořením...na potřetí jsem se odvážila dort polít karamelem, který jsem vyráběla 4krát...jednou ho bylo málo, podruhé zčernal a hrnec zadýmil, potřetí byl naopak moc světlý, protože jsem se bála opětovného připálení, a na počtvrté konečně doplnil první várku....variant receptů byla spousta a tentokrát jsem vážně nevěděla, kterou vybrat, až jsem se jednoho dne podívala k sympatickému Děvčeti u plotny a bylo jasno. Něco jsem malinko pozměnila, ale přesto tenhle recept nezklamal...
Narozeninový dýňovo-karamelovo-princeznovský dort s korunkou
Těsto:
225g másla
250g třtinového cukru
4 vejce
vanilkový extrakt
1 lžíce pomerančové kůry
425g dýňového pyré
375g hladké mouky
1 prášek do pečiva
1 lžička sody
špetka soli
2 lžičky skořice
½ lžičky zázvoru
½ lžičky muškátového oříšku
1 lžička perníkového koření
Krém:
375g krémového sýra (lučina, smetanové pomazánkové máslo...)
300g másla
3 lžičky skořice
5 lžic karamelu
Karamel:
150g cukru
38ml vody
60g másla
100ml smetany ke šlehání
Postup:
Máslo nakrájejte na kousky a nechte povolit v pokojové teplotě. Vyšlehejte ho pak s cukrem do pěny a přidávejte po jednom vejce. Přidejte vanilku, dýňové pyré, pomerančovou kůru a promíchejte. V druhé míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu, sůl a koření. Na několikrát přimíchejte směs mouky k tekuté směsi. Těsto rozdělte do dvou dortových forem o průměru cca 16cm a pečte při 175 stupních asi 45 minut až hodinu dokud není špejle po vytažení suchá. Korpusy nechte vychladnout, vyboulené vršky případně seřízněte a rozkrojte nožem nebo nití na dvakrát.
Na karamel v hrnci smíchejte vodu a cukr a nechte vařit, dokud směs nezezlátne. Trvá to asi 8 minut. Nemíchejte, jen jemně rotujte hrncem. Karamel odstavte z ohně a vmíchejte po kouscích máslo. Vždy počkejte, až se jeden kousek rozpustí a pak přidejte další. Vraťte na plotnu a přiveďte znovu k varu. Smetanu ohřejte a tenkým pramínkem ji přilévejte do karamelu. Směs bude v tuto chvíli bublat a zvětší svůj objem, proto ji míchejte metličkou a dále vařte, dokud se karamel nespojí se smetanou. Odstavte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Nepolévejte dort určitě hned, jinak by se začal rozpouštět máslový krém.
Asi pět lžic karamelu použijte do máslového krému, kterým promažte všechny vrstvy dortu včetně boků a vršku. Ten ještě přelijte vychlazeným karamelem a dejte ztuhnout do lednice.
U tohohle dortu platí, že nejlepší je až druhý nebo třetí den, kdy se všechny chutě vzájemně spojí.
Těsto:
225g másla
250g třtinového cukru
4 vejce
vanilkový extrakt
1 lžíce pomerančové kůry
425g dýňového pyré
375g hladké mouky
1 prášek do pečiva
1 lžička sody
špetka soli
2 lžičky skořice
½ lžičky zázvoru
½ lžičky muškátového oříšku
1 lžička perníkového koření
Krém:
375g krémového sýra (lučina, smetanové pomazánkové máslo...)
300g másla
3 lžičky skořice
5 lžic karamelu
Karamel:
150g cukru
38ml vody
60g másla
100ml smetany ke šlehání
Postup:
Máslo nakrájejte na kousky a nechte povolit v pokojové teplotě. Vyšlehejte ho pak s cukrem do pěny a přidávejte po jednom vejce. Přidejte vanilku, dýňové pyré, pomerančovou kůru a promíchejte. V druhé míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu, sůl a koření. Na několikrát přimíchejte směs mouky k tekuté směsi. Těsto rozdělte do dvou dortových forem o průměru cca 16cm a pečte při 175 stupních asi 45 minut až hodinu dokud není špejle po vytažení suchá. Korpusy nechte vychladnout, vyboulené vršky případně seřízněte a rozkrojte nožem nebo nití na dvakrát.
Na karamel v hrnci smíchejte vodu a cukr a nechte vařit, dokud směs nezezlátne. Trvá to asi 8 minut. Nemíchejte, jen jemně rotujte hrncem. Karamel odstavte z ohně a vmíchejte po kouscích máslo. Vždy počkejte, až se jeden kousek rozpustí a pak přidejte další. Vraťte na plotnu a přiveďte znovu k varu. Smetanu ohřejte a tenkým pramínkem ji přilévejte do karamelu. Směs bude v tuto chvíli bublat a zvětší svůj objem, proto ji míchejte metličkou a dále vařte, dokud se karamel nespojí se smetanou. Odstavte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Nepolévejte dort určitě hned, jinak by se začal rozpouštět máslový krém.
Asi pět lžic karamelu použijte do máslového krému, kterým promažte všechny vrstvy dortu včetně boků a vršku. Ten ještě přelijte vychlazeným karamelem a dejte ztuhnout do lednice.
U tohohle dortu platí, že nejlepší je až druhý nebo třetí den, kdy se všechny chutě vzájemně spojí.
S holkama, a chce se mi napsat, zasloužilýma matkama:) jsme se tentokrát sešly v kavárně Humpty Dumpty v centru Brna. Tak nějak se během dalšího roku narodilo spoustu sourozenců, takže jsme znásobily svůj počet a padaly přemýšlivé dotazy, kam se „vlezeme“ příště...tělocvična se nejeví jako úplně špatný nápad, jen kdyby nám tam někdo uvařil latté...
Dvě hodiny utekly zase jako pár minut, Lucka půlku prospala a tu další jsem měla o zábavu a hbitost postaráno...pravda, občas jsem jen přesvědčeně tušila, že mám mladší dítko v herně...i tak jsem zvládla všechny naše věci na mnoha místech posbírat a zbalit na zpáteční cestu domů, něco málo vyfotit na památku a nachystat „výslužky“ na plastové talířky pod alobal...s holkama jsme si samozřejmě dostatečně nepopovídaly (jako vždycky), uprostřed vět se odmlčovaly a běžely zachycovat padající nebo brečící děti (jako vždycky), ale jako vždycky to bylo i tak moc fajn...
Klikněte na miniatury pro zvětšení
Žádné komentáře:
Okomentovat