Letos o Vánocích jsem madlenky pekla poprvé a myslím, že jsem je i poprvé ochutnala. Byla to láska na první kousek a z cukroví zmizely jako první. V Tchibu jsem si v lednu objednala zlevněnou silikonovou formu, kterou teď nemusím pracně vymazávat a napekla jsem je znovu. Použila jsem stejný recept s levandulí z časopisu Gurmet, provoněla nádherně celé spodní patro našeho domu a pak je ještě za tepla zredukovala na poloviční množství. Psssttt...
Levandulové madlenky
Těsto:
115g hladké mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky soli
2 vejce
75g cukru krupice
115g rozpuštěného másla
1 lžička rozdrcené levandule
kůra z poloviny citronu
2 lžíce medu
pár kapek vanilkového extraktu (nebo ještě líp semínka z poloviny vanilkového lusku)
Postup:
Prosejte hladkou mouku s práškem do pečiva, solí. Přidejte levanduli. Vejce s cukrem ušlehejte do pěny, přidejte suchou směs, rozpuštěné máslo, med, vanilku a citronovou kůru. Těsto promíchejte a nalijte do formy. Pokud nemáte silikonovou, je potřeba formičky vymazat máslem a vysypat moukou.
Pečte při 180 stupních 8-12minut. Nechte trochu zchladnout a ještě teplé vyklopte a posypte moučkovým cukrem.
Těsto:
115g hladké mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky soli
2 vejce
75g cukru krupice
115g rozpuštěného másla
1 lžička rozdrcené levandule
kůra z poloviny citronu
2 lžíce medu
pár kapek vanilkového extraktu (nebo ještě líp semínka z poloviny vanilkového lusku)
Postup:
Prosejte hladkou mouku s práškem do pečiva, solí. Přidejte levanduli. Vejce s cukrem ušlehejte do pěny, přidejte suchou směs, rozpuštěné máslo, med, vanilku a citronovou kůru. Těsto promíchejte a nalijte do formy. Pokud nemáte silikonovou, je potřeba formičky vymazat máslem a vysypat moukou.
Pečte při 180 stupních 8-12minut. Nechte trochu zchladnout a ještě teplé vyklopte a posypte moučkovým cukrem.

Žádné komentáře:
Okomentovat