Někdy peču jen podle fotky, která mě zaujme. A když k tomu mám navíc ty správné ingredience, většinou se dlouho nerozmýšlím. Recept na tak trochu podzimně-vánoční cheesecake s mákem a švestkami mě jednoho sychravého dne opravdu nalákal.
Polsky sice neumím, ale přesto jsem správně tipla veškeré ingredience. Někde jsem si recept trošku pozměnila, místo sušených švestek jsem použila zralé čerstvé, na podzim všude na dosah...a „Świąteczny sernik śliwkowy z masą makową“ byl na světě.
Cheesecake s mákem a švestkami
Korpus:
300 g zázvorových sušenek (použila jsem moje oblíbené perníčky z Ikey)
50 g másla
Střední část:
150g mletého máku
2 lžíce cukru krupice
trocha mléka
několik švestek nakrájených na čtvrtiny
Vrchní část:
500g tvarohu
110ml smetany ke šlehání
100g moučkového cukru
50g švestkových povidel
2 vajíčka
2 lžíce bramborového škrobu
Postup:
Rozdrťte sušenky a promíchejte s máslem. Vše upěchujte na dno formy, vyložené pečícím papírem. Mletý mák smíchejte s cukrem a provařte s trochou mléka, až se vše spojí. Vychlazenou makovou náplň rozetřete na sušenkový základ a poklaďte nakrájenými švestkami. Vše polijte vrchní tvarohovou náplní. Pečte zhruba jednu hodinu při 170 stupních.
Překvapilo mě, jak moc se mák, švestky, tvaroh a zázvorové sušenky doplňují a jedna chuť nepřebíjí druhou. Prostě dokonalý podzimní cheesecake.
Korpus:
300 g zázvorových sušenek (použila jsem moje oblíbené perníčky z Ikey)
50 g másla
Střední část:
150g mletého máku
2 lžíce cukru krupice
trocha mléka
několik švestek nakrájených na čtvrtiny
Vrchní část:
500g tvarohu
110ml smetany ke šlehání
100g moučkového cukru
50g švestkových povidel
2 vajíčka
2 lžíce bramborového škrobu
Postup:
Rozdrťte sušenky a promíchejte s máslem. Vše upěchujte na dno formy, vyložené pečícím papírem. Mletý mák smíchejte s cukrem a provařte s trochou mléka, až se vše spojí. Vychlazenou makovou náplň rozetřete na sušenkový základ a poklaďte nakrájenými švestkami. Vše polijte vrchní tvarohovou náplní. Pečte zhruba jednu hodinu při 170 stupních.
Překvapilo mě, jak moc se mák, švestky, tvaroh a zázvorové sušenky doplňují a jedna chuť nepřebíjí druhou. Prostě dokonalý podzimní cheesecake.
Žádné komentáře:
Okomentovat