V létě mě v práci přeřadili z pozice „hot line“ (= práce u grilů, ohřívačů, plotýnek a jiných životu nebezpečných pomocníků) na pozici „baker master“. Název jsem si trochu vymyslela, ale podstatou bylo, že jsem plnila muffinové formy těstem, rozpékala croissanty a tzv. scones a taky cinnamon buns, neboli skořicové buchty, které vždycky provoněly celou obří kuchyni. A protože se samozřejmě vždycky nějaká upekla nakřivo a nikdo množství zvlášť nehlídal, pár jich se mnou vždycky putovalo v baťúžku v podobě tzv. „left overů“, neboli zbytků. Někdy jsem nevydržela ani do snídaně a slupla je přímo na lanovce při cestě domů . Tohle sladké skořicové mámení doprovázel panoramatický výhled do údolí a na pasoucí se černé medvědy.
V Kanadě se skořicový šneci polévají hustým „icingem“, který sestává z pomazánkového másla nebo mascarpone, moučkového cukru, kapky citrónové šťávy a trochy mléka. Stejně dobrý je ale jen tak posypaný další dávkou skořice nebo ještě za tepla přelitý javorovým sirupem.
Tenhle recept je převzatý z primy-fresh.
Většinu celozrnné mouky jsem nahradila hladkou a cukr hnědý cukrem bílým. Protože pořád zápasím s naší troubou, která je zřejmě zvláštně přenastavená, podařilo se mi jednu várku šneků „lehce“ přismahnout, takže jsem odkrájela vrchní část a zbytek neměl chybičku. Další porci jsem věnovala taťkovi, po kterém mám tak vřelý vztah ke sladkému...
Skořicoví šneci
Těsto:
1 balení čerstvého droždí (nebo dvě droždí v prášku)
1 a 1/2 hrnku vlažné vody
1/2 hrnku cukru krupice
1/3 hrnku oleje
3 hrnky hladké mouky
1 hrnek celozrnné mouky
1 lžička soli
Potření a posypání:
1/2 hrnku oleje
1/3 hrnku hnědého cukru
3 lžičky skořice
Postup:
V půl hrnku vlažné vody smíchejte droždí a lžíci cukru. Nechte na teplém místě vzejít kvásek. Přidejte olej a pak postupně přisypávejte mouku promíchanou se solí a zbylý cukr s dalším hrnekm vlažné vody. Zpracujte těsto až je vláčné a nelepí se. Nechte ho v teple vykynout, po hodině promíchejte a zase nechte hodinu kynout.
Vykynuté těsto rozdělte na poloviny. Z každé vyválejte obdélník, potřete olejem a posypte cukrem se skořicí. Zarolujte a rolky rozkrájejte na kusy široké asi 3 cm.
Šneky přeneste do formy, naskládejte těsně vedle sebe a nechte ještě 10 min. kynout. Pečte při 180 stupních 25 až 30 minut, dokud nezezlátnou.
Doporučuji polít ještě teplé šneky javorovým sirupem. Vsákne se do těsta, provoní a zvláční ho:)
Těsto:
1 balení čerstvého droždí (nebo dvě droždí v prášku)
1 a 1/2 hrnku vlažné vody
1/2 hrnku cukru krupice
1/3 hrnku oleje
3 hrnky hladké mouky
1 hrnek celozrnné mouky
1 lžička soli
Potření a posypání:
1/2 hrnku oleje
1/3 hrnku hnědého cukru
3 lžičky skořice
Postup:
V půl hrnku vlažné vody smíchejte droždí a lžíci cukru. Nechte na teplém místě vzejít kvásek. Přidejte olej a pak postupně přisypávejte mouku promíchanou se solí a zbylý cukr s dalším hrnekm vlažné vody. Zpracujte těsto až je vláčné a nelepí se. Nechte ho v teple vykynout, po hodině promíchejte a zase nechte hodinu kynout.
Vykynuté těsto rozdělte na poloviny. Z každé vyválejte obdélník, potřete olejem a posypte cukrem se skořicí. Zarolujte a rolky rozkrájejte na kusy široké asi 3 cm.
Šneky přeneste do formy, naskládejte těsně vedle sebe a nechte ještě 10 min. kynout. Pečte při 180 stupních 25 až 30 minut, dokud nezezlátnou.
Doporučuji polít ještě teplé šneky javorovým sirupem. Vsákne se do těsta, provoní a zvláční ho:)
Žádné komentáře:
Okomentovat