Oproti původnímu receptu jsem místo panettone použila naší klasickou vánočku, místo whisky/Baileys jsem použila vaječný likér a vynechala závěrečnou koupel v meruňkovém džemu, a to mám domácí!
Je to dobré studené - třeba k snídani i teplé - polité třeba pudinkem.
Zapečená vánočka se švestkami
Těstíčko:
50 g změklého másla
150 g panettone nebo vánočky
60 g rozpůlených sušených švestek bez pecek
2 žloutky
2 celá vejce
40 g cukru krupice
300 smetany
300 ml mléka
4 lžíce whisky nebo Baileys nebo čehokoli silného krémového
cukr na posypání
3 lžíce meruňkového džemu
Postup:
Zapékací mísu vytřete máslem. Vánočku nakrájejte na větší kostičky, přidejte polovinu švestek.
Žloutky a vejce s cukrem utřete, přidejte smetanu, mléko, krémový likér a tuto směs nalijte na vánočku a rukama propojte dohromady.
Nechte asi 20 minut stát, aby do sebe vánočka vstřebala krém.
Hmotu upravte do zapékací mísy a navrch dejte zbylé sušené švestky a posypte cukrem.
Pečte dozlatova 40-50 minut při 180 stupních. Kdo chce přisladit, může žemlovku potřít rozehřátým meruňkovým džemem.
Těstíčko:
50 g změklého másla
150 g panettone nebo vánočky
60 g rozpůlených sušených švestek bez pecek
2 žloutky
2 celá vejce
40 g cukru krupice
300 smetany
300 ml mléka
4 lžíce whisky nebo Baileys nebo čehokoli silného krémového
cukr na posypání
3 lžíce meruňkového džemu
Postup:
Zapékací mísu vytřete máslem. Vánočku nakrájejte na větší kostičky, přidejte polovinu švestek.
Žloutky a vejce s cukrem utřete, přidejte smetanu, mléko, krémový likér a tuto směs nalijte na vánočku a rukama propojte dohromady.
Nechte asi 20 minut stát, aby do sebe vánočka vstřebala krém.
Hmotu upravte do zapékací mísy a navrch dejte zbylé sušené švestky a posypte cukrem.
Pečte dozlatova 40-50 minut při 180 stupních. Kdo chce přisladit, může žemlovku potřít rozehřátým meruňkovým džemem.
Žádné komentáře:
Okomentovat