Původně se měl dort vyrábět podle tohohle receptu, ale protože se mi rozbil (zavařil) mixér na šlehání bílků a ručně se mi je mixovat teda vůbec nechtělo, našla jsem recept, který vyžadoval bílek i žloutek zaráz. Množství jsem zdvojnásobila a nepřítomné pomeranče nahradila přítomnými bio citróny.
Citrónovo-makový dort
Těsto:
0,5 hrnku mletého máku
1,5 hrnku plnotučného mléka
400g másla
kůra ze dvou citrónů
1 lžička vanilkového extraktu
0,5 hrnku citrónové šťávy
1,5 hrnku cukru krupice
6 vajec
4 hrnky hladké mouky
3 lžičky kypřícího prášku
Náplň a potření dortu:
500g krémového sýru (pomazánkového másla)
250g másla
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžíce citrónové kůry
6 hrnků cukru moučky
Na potření vnějšku dortu:
150g másla
200g moučkového cukru
170g tmavé čokolády
2 lžičky instantní kávy s 2 lžícemi vroucí vody
3 lžíce sladkého kondenzovaného mléka
200 g mletých lískových ořechů
+ 150g nasekaných lískových ořechů
Postup:
Mletý mák zalijte mlékem, zamíchejte a nechte odstát. Smíchejte máslo, citrónovou kůru, vanilkový extrakt a cukr a mixujte do hladkého krému. Po jednom přidávejte vejce a nakonce mouku s kypřícím práškem, mléko s mákem a citrónovou šťávou. Promixujte dohromady.
Těsto vlijte do dvou forem s pečícím papírem na dně, vymazaných máslem a vysypaných hrubou moukou (nebo strouhankou). Pečtě 50-60 minut při 160 stupních.
Přísady na náplň a potření vnějšku dortu smíchejte do hladkého krému. Každý z upečených a vychladlých korpusů ještě překrojte na polovinu a potřete náplní. Korpusy vrstvěte na sebe a nakonec potřete zbytkem krému a vršek posypte mákem do tvaru, který chcete nebo jen tak ledabyle, jak se povede:)
Těsto:
0,5 hrnku mletého máku
1,5 hrnku plnotučného mléka
400g másla
kůra ze dvou citrónů
1 lžička vanilkového extraktu
0,5 hrnku citrónové šťávy
1,5 hrnku cukru krupice
6 vajec
4 hrnky hladké mouky
3 lžičky kypřícího prášku
Náplň a potření dortu:
500g krémového sýru (pomazánkového másla)
250g másla
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžíce citrónové kůry
6 hrnků cukru moučky
Na potření vnějšku dortu:
150g másla
200g moučkového cukru
170g tmavé čokolády
2 lžičky instantní kávy s 2 lžícemi vroucí vody
3 lžíce sladkého kondenzovaného mléka
200 g mletých lískových ořechů
+ 150g nasekaných lískových ořechů
Postup:
Mletý mák zalijte mlékem, zamíchejte a nechte odstát. Smíchejte máslo, citrónovou kůru, vanilkový extrakt a cukr a mixujte do hladkého krému. Po jednom přidávejte vejce a nakonce mouku s kypřícím práškem, mléko s mákem a citrónovou šťávou. Promixujte dohromady.
Těsto vlijte do dvou forem s pečícím papírem na dně, vymazaných máslem a vysypaných hrubou moukou (nebo strouhankou). Pečtě 50-60 minut při 160 stupních.
Přísady na náplň a potření vnějšku dortu smíchejte do hladkého krému. Každý z upečených a vychladlých korpusů ještě překrojte na polovinu a potřete náplní. Korpusy vrstvěte na sebe a nakonec potřete zbytkem krému a vršek posypte mákem do tvaru, který chcete nebo jen tak ledabyle, jak se povede:)
Žádné komentáře:
Okomentovat