Drahé září,
jsi prý odvozeno ze spojení „za řuje“ (za říje), a na tvém konci se jeleni činí, aby jich bylo napřesrok víc...
věřím, že léto nekončí a že naváže ještě to „babí“...
zjistila jsem, že se jmenuje podle vznášejících se pavučin drobných pavouků, které lidem v minulosti připomínaly šedé „babské“ vlasy...
tvoje noci jsou chladné, dny o něco kratší a víc a víc zabarvenější...
jsi pro mě obdobím burčáků...
člověk by měl prý vypít tolik, kolik má v sobě krve...
hm, nemyslím si, že s tím budu mít letos (ani nikdy jindy) problém...
na burčáku se mi nesmírně líbí, že když se vypije zkraje, chutná jako sladký mošt (prý pro Pražáky...vůbec nic proti nim...taky jsem jedním byla...necelých 10 let...teď bydlím v Brně o něco málo času víc, chovám se v pití více „kultivovaně“ a nemíchám už kolu a červené, ale zato množství vypitého vína každoročně stoupá! takže jsem často „nekultivovaná“!) Někdy si burčák necháváme „odstát“, aby se zvýšilo množství alkoholu a se 6 či 7 procenty je přece jen rychleji větší sranda...
dočetla jsem se několik zajímavých informací, které mohu z vlastní zkušenosti potvrdit...
1) čistí trávicí trakt...není divu nemyté kvasící hrozny v břiše burčí a jsou jistě plné přátelských bakterií
2) obsahuje hodně vitaminů a energetického hroznového cukru...po pár dcl se vyloženě cítím na vrcholově reprezentativní výkony
3) večer pročišťuje hlavu a ráno hlava přebolí i to doposud nejbolavější místo v těle
s burčákem se nepřeje „na zdraví“ ale „dobrou chuť“ a neťuká se s ním...výsada přiťuknout si přísluší až mladému vínu – k datu 11.11.
no nic, musím končit
jdu si koupit litr do vedlejší vinotéky...
a nebo dva...
a upeču si dýňový koláč...
tak a teď už se vážně cítím trochu „před-podzimově“!
září!
jsi prý odvozeno ze spojení „za řuje“ (za říje), a na tvém konci se jeleni činí, aby jich bylo napřesrok víc...
věřím, že léto nekončí a že naváže ještě to „babí“...
zjistila jsem, že se jmenuje podle vznášejících se pavučin drobných pavouků, které lidem v minulosti připomínaly šedé „babské“ vlasy...
tvoje noci jsou chladné, dny o něco kratší a víc a víc zabarvenější...
jsi pro mě obdobím burčáků...
člověk by měl prý vypít tolik, kolik má v sobě krve...
hm, nemyslím si, že s tím budu mít letos (ani nikdy jindy) problém...
na burčáku se mi nesmírně líbí, že když se vypije zkraje, chutná jako sladký mošt (prý pro Pražáky...vůbec nic proti nim...taky jsem jedním byla...necelých 10 let...teď bydlím v Brně o něco málo času víc, chovám se v pití více „kultivovaně“ a nemíchám už kolu a červené, ale zato množství vypitého vína každoročně stoupá! takže jsem často „nekultivovaná“!) Někdy si burčák necháváme „odstát“, aby se zvýšilo množství alkoholu a se 6 či 7 procenty je přece jen rychleji větší sranda...
dočetla jsem se několik zajímavých informací, které mohu z vlastní zkušenosti potvrdit...
1) čistí trávicí trakt...není divu nemyté kvasící hrozny v břiše burčí a jsou jistě plné přátelských bakterií
2) obsahuje hodně vitaminů a energetického hroznového cukru...po pár dcl se vyloženě cítím na vrcholově reprezentativní výkony
3) večer pročišťuje hlavu a ráno hlava přebolí i to doposud nejbolavější místo v těle
s burčákem se nepřeje „na zdraví“ ale „dobrou chuť“ a neťuká se s ním...výsada přiťuknout si přísluší až mladému vínu – k datu 11.11.
no nic, musím končit
jdu si koupit litr do vedlejší vinotéky...
a nebo dva...
a upeču si dýňový koláč...
tak a teď už se vážně cítím trochu „před-podzimově“!
září!
První dvě fotky jsou vítězné z fotosoutěže Mikulovského vinobraní z roku 2011 a 2012 - bohužel nejsou moje. Na dalších jsem já. Ty nikde soutěžit opravdu nebudou:)
To je tak moc milý článek! Navíc se skvělými informacemi o mém oblíbeném burčáku. Takže bych prosila v té vinotéce koupit TŘI litry, jeden totiž pro mě. Jooo, dýňový koláč...ten si taky nechám líbit. ;-)
OdpovědětVymazat