Poměry ingrediencí si Pavla upravila podle svého nejlepšího vědomí (a svědomí), ale pro jistotu mi nadiktovala i původní verzi. Uvádím jen její, protože nemám nejmenších pochyb, že by výsledná chuť nechutnala. Krém je zase verze moje a troufám si tvrdit, že na základě opakovaných pochval je to ta správná.
Medovník
Těsto na placky
1000g hladké mouky
360g krupicového cukru
400g másla
6 vajec
6 lžic medu
3 lžičky jedlé sody
6 lžic mléka
Krém
2 kondenzovaná zkaramelizovaná mléka (nechte zavřené plechovky 2 hodiny ve vroucí vodě, nebo kupte hotová)
4 vanilkové pudinky na 1,5 litru mléka
200g másla
4 lžíce moučkového cukru
Postup
Suroviny na placky smíchejte dohromady a rukou vytvořte pevnější těsto, které nechte zhruba půl hodiny odpočinout. Z poddajného těsta vyválejte (nebo vytvarujte rukou) několik tenčích placek (počet záleží na průměru medovníku, který chcete upéct nebo na výšce, kterou chcete vytvořit). Tohle množství vystačí na jeden hodně velký medovník nebo 2 menší. Pečte při 170 stupních asi 20 minut, nebo dokud nejsou placky nahnědlé.
Okraje seřízněte tak, aby každá placka byla stejně velká. Odřezky se použijí na závěrečné posypání a obalení medovníku.
Každou placku pokropte medovinou (nemusí být, ale já mám strýcovu bio domácí, takže hojně využívám:) Potřete bohatě krémem.
Závěr je hodně patlací. Rozdrobte kousky pomocí hmoždíře (nebo jako já posledně paličkou na maso) a vtlačujte drobky na poslední vrstvu krému a na boky medovníku.
Nejlepší je uleželý!
Těsto na placky
1000g hladké mouky
360g krupicového cukru
400g másla
6 vajec
6 lžic medu
3 lžičky jedlé sody
6 lžic mléka
Krém
2 kondenzovaná zkaramelizovaná mléka (nechte zavřené plechovky 2 hodiny ve vroucí vodě, nebo kupte hotová)
4 vanilkové pudinky na 1,5 litru mléka
200g másla
4 lžíce moučkového cukru
Postup
Suroviny na placky smíchejte dohromady a rukou vytvořte pevnější těsto, které nechte zhruba půl hodiny odpočinout. Z poddajného těsta vyválejte (nebo vytvarujte rukou) několik tenčích placek (počet záleží na průměru medovníku, který chcete upéct nebo na výšce, kterou chcete vytvořit). Tohle množství vystačí na jeden hodně velký medovník nebo 2 menší. Pečte při 170 stupních asi 20 minut, nebo dokud nejsou placky nahnědlé.
Okraje seřízněte tak, aby každá placka byla stejně velká. Odřezky se použijí na závěrečné posypání a obalení medovníku.
Každou placku pokropte medovinou (nemusí být, ale já mám strýcovu bio domácí, takže hojně využívám:) Potřete bohatě krémem.
Závěr je hodně patlací. Rozdrobte kousky pomocí hmoždíře (nebo jako já posledně paličkou na maso) a vtlačujte drobky na poslední vrstvu krému a na boky medovníku.
Nejlepší je uleželý!
Máš ho fakt vynikající a určitě ho upeču. Tom.
OdpovědětVymazat