Slovo koláč je odvozeno od slova kolo, podle tvaru a zřejmě i velikosti původních koláčů.
Slovo bábovka původně znamenalo pekáč, formu na bábu.
Slovo perník vzniklo zjednodušením souhláskové skupiny ze slova peprník - původní perník byl totiž tvořen z mouky, medu a pepře.
Slovo buchta je utvořeno od expresivního základu buch-/puch-, jehož původ je asi zvukomalebný (i když ten puch-?? no nevím) a znamená nabývat objem, bubřet.
Slovo oplatka pochází z latinského oblata a původně označovalo mešní hostii.
Slovo lívanec je příbuzné ke slovesu lít - jedná se o moučník z litého těsta do důlku v plechu.
Samotnou Charlottu prý vymyslel francouzský šéfkuchař Marie-Antoine Carême (1784-1833), který se hodně zasloužil o vzestup francouzské gastronomie. Carême dort údajně pojmenoval na počest svého ruského zaměstnavatele a Charlotte odkazuje na carovu švagrovou, princeznu Charlotte Mecklenburg-Strelitz, manželku Jiřího III., krále Velké Británie a Skotska. (ježiš, musím si zopáknout dějepis!)
Velkou propagátorkou tohoto francouzského dezertu s nádechem noblesy byla ve svých televizních show Julia Childová, kterou tak přesvědčivě ztvárnila Meryl Streep ve filmu Julie a Julia.
Tiramisu Charlotta:
Osobně nemám nic proti kvalitnímu smetanovému pomazánkovému máslu. Ti co si ale nechtějí hrát na Babicu jako já, mohou samozřejmě použít pravé Mascarpone.
Krém:
3 200g pomazánková másla bez příchuti
2 zakysané smetany
1 našlehaná šlehačka
4 vrchovaté lžíce cukru moučky
1 vanilkový cukr (nebo pár kapek vanilkové esence)
Postup:
Ušlehejte krém a podle chuti přidejte cukr. Uvařte silnou kávu, oslaďte a přidejte baileys (nebo whisky cream, nebo jakýkoli krém kromě toho na opalování). Stěny kulaté formy vyložte fólií a zkraťte délku piškotů o necelou 1/3, aby se líp skládaly na boky formy. Na dno pak dejte piškoty celé + odkrájené zbytky a hodně je pokropte kávou. Navrch krém a znovu piškoty polité kávou. Vrstev může být, kolik chcete, zakončete ale vždycky krémem a posypte vršek kakaem.
Nechte chladit přes noc v lednici, po vyndání z formy převažte boky stuhou.
Osobně nemám nic proti kvalitnímu smetanovému pomazánkovému máslu. Ti co si ale nechtějí hrát na Babicu jako já, mohou samozřejmě použít pravé Mascarpone.
Krém:
3 200g pomazánková másla bez příchuti
2 zakysané smetany
1 našlehaná šlehačka
4 vrchovaté lžíce cukru moučky
1 vanilkový cukr (nebo pár kapek vanilkové esence)
Postup:
Ušlehejte krém a podle chuti přidejte cukr. Uvařte silnou kávu, oslaďte a přidejte baileys (nebo whisky cream, nebo jakýkoli krém kromě toho na opalování). Stěny kulaté formy vyložte fólií a zkraťte délku piškotů o necelou 1/3, aby se líp skládaly na boky formy. Na dno pak dejte piškoty celé + odkrájené zbytky a hodně je pokropte kávou. Navrch krém a znovu piškoty polité kávou. Vrstev může být, kolik chcete, zakončete ale vždycky krémem a posypte vršek kakaem.
Nechte chladit přes noc v lednici, po vyndání z formy převažte boky stuhou.
Žádné komentáře:
Okomentovat