Menu

Domu Inspirace Rodina Recepty O mně Menu

VŠEMI SMYSLY (I NE-SMYSLY) {3}...

úterý 5. března 2013

Na ona.idnes.cz jsem se dočetla o anglické matematičce Ruth Faircloughové, která přípravu svých oblíbených palačinek vyjádřila pomocí proměnných a čísel. (Napadá mě pojem postižena prací nebo z práce?). Těsto podle ní nemůže být moc vodnaté, to se pak placka rozpadá na kousky, ani v něm nesmí být žádné hrudky. Směs by měla 20 minut stát, aby měla mouka čas se vstřebat do mléka. Těsto má správnou konzistenci, pokud ze zvednuté lžíce jen lehce stéká.

Stejně jako chutné těsto je důležitá také teplota pánve. Teprve když začne olej lehce kouřit, může se nalít směs.Vzorec pro ideální palačinku vypadá pak podle matematičky Ruth takto:

100 - [10L - 7F + C(k - C) + T(m - T)]/(S - E)

L zastupuje počet bublin v litém těstě (0)
F je počtem obrácení palačinky (100)
C se rovná konzistenci těsta (10)
k je ideální konzistencí těsta (5)
T je teplota pánve (191 stupňů Celsia)
m je ideální teplota pánve (192 stupňů Celsia)
S je čas odpočinku těsta před smažením (30 vteřin)
E je čas odležení palačinky před konzumací (0 vteřin)


Čím více se pak výsledek blíží hodnotě 100, tím je palačinka lepší. Zdroj zde.

Upřímně, kdo z vás by se zdržoval takovým složitým matematickým výpočtem, když mu kručí v břiše? Vymyslela jsem si vlastní vzorec pro dvoučlennou (tuhou stravu konzumující) domácnost.

2* P + 1

přičemž P je počet palačinek na osobu a +1 znamená, že je lepší usmažit vždycky jednu navíc pro případ nezasycení. Matematička ze mě asi opravdu nebude, ale v břiše mi tím pádem nikdy nekručí:)


Poslední dobou...

jsem se dívala: asi dooost dlooouho na návod, kterak si vyrobit z papírových, předem nařezaných, kruhů jarní věnec. Lidl se snažil skvěle a detailně, ale moje hlava to pochopila až po usilovné asistenci Petra. A tak jsme si jednoho večera skládali a B. to celé pozorovala s rukou v puse:)

 Pokus o papírový věnec na obrázku by se nám ale nejspíš nezdařil ani do příštích Velikonoc!

A tak jsem všechny kruhy zabalila do krabice a zavřela za nimi víko!
…………………………………………………
jsem ochutnala: po domácku vyrobený indický Chai čaj (Indi by mě asi nepochválili, nicméně ještě teď mě z toho anýzu, zázvoru, skořice, hřebíčku, badyánu, černého pepře, nového koření a muškátového oříšku anesteticky brní v puse. Klasika – opět neodměřuji a pak se divím. Každopádně mě příjemná chuť vrátila zpátky do Malajsie do roku 2008, kde jsem se kvůli tomuhle chai (čaji) chtěla natrvalo usadit, nechat se zasvětit do jeho přípravy indickou menšinou a následně ho popíjet do svého skonání.
…………………………………………………
poslouchám: Ellie Goulding
…………………………………………………
mě zaujalo: www.damejidlo.cz
                         www.bohemiabagel.cz
…………………………………………………
mi chybí: více konzumentů mých upečených dobrot…musím mrazit, což ostatně dělám ze své pohodlnosti často…mám pak snídani za 30 vteřin.
…………………………………………………
jsem četla: spoustu krásných článků od blogujících a snažím se začíst do Mafie v Praze od Michala Viewegha
…………………………………………………
mám ráda: společné pyžamové dny s B…Petr je naštěstí soudný a převlíká se vždy
…………………………………………………
nemám ráda: znecitlivěnou pusu po Chai čaji (asi budu muset něčeho ubrat…nebo jiného přidat?)
…………………………………………………

Žádné komentáře:

Okomentovat